BÖN, BIBELLÄSNING & FASTA

Från 28 feb - 17 april kommer vi att be och läsa Bibeln tillsammans, genom en bibelläsningsplan med föreslagna bönämnen. Läsplanen sträcker sig ända fram till Påskdagen och tar dig genom fastans texter och påskbudskapet, tillsammans med föreslagna bönämnen för varje dag som vi hjälps åt att be för. Om du hellre önskar den i utskriven form finns den att hämta i expeditionen. Nu börjar 49 dagar i mästarens spår. Häng med!

SE BIBELLÄSNINGSPLANEN >>

 


Fastan - en förberedelse

Den 2 mars startar fastan inför påsk. En 40 dagar lång förberedelse inför den största högtiden för kristna, väl värd att firas! Jesus går igenom lidande och ger sitt liv för att vi ska få leva. Ödmjukt följer han Faderns vilja i full tillit för att ta våra smärtor, bära vårt straff och ge oss frid, helande och evigt liv.

Vi vill förbereda oss inför påsken med hjälp av den gemensamma bibelläsnings- och böneplan ovan, för att vi ska dras nära Honom. Vi vill även uppmuntra dig till att fasta.

Den kristna fastan är inte främst en hälsofasta för att gå ned i vikt eller må lite bättre fysiskt, utan en fasta då vi medvetet och med disciplin ställer våra behov och rutiner lite vid sidan av för att söka Guds rike. Vi söker oss till Jesu Kristi Gud och Far, som har välsignat oss och vill rädda oss och som i sin kärlek söker och älskar oss oerhört mycket mer än vi söker och älskar honom. Där i Faderns kärlek, i den nåd som Han skänkt oss i den Älskade (Jesus) hämtar vi kraften och viljan till fastan.

I honom är vi friköpta genom hans blod och har förlåtelse för våra synder, tack vare den rika nåd som han lät flöda över oss med all vishet och insikt. Ef 1:7
 

Råd och förslag inför fastan

”Fasta” betyder ”att avstå från mat” men man kan också avstå från något annat som är en uppoffring. Fastan är till för att skapa mer tid och plats i livet för Gud och närhet till Honom i bön, bibelläsning och stillhet. 

Var inte ambitiös, det gör dig bara självfokuserad. Det är bättre att fasta från något litet som håller i 40 dagar och som håller ditt hjärta ödmjukt. 

Man kan till exempel fasta från att använda sociala medier på morgonen, lunchen eller kvällen för att ge tid till bibelläsning och bön, eller inte lyssna på musik på promenaden, på bussen eller i bilen utan istället samtala med Gud. Eller avstå från ett mål mat eller en kaffepaus om dagen. Var kreativ! 

Låt detta få bli 40 dagar med dagligt umgänge med Jesus, så att vi hör hans röst och så att hans händer får omsluta oss och forma våra liv efter Faderns hjärta till befrielse, glädje och hopp. Gud välsigne dig!

Vem kan skilja oss från Kristi kärlek? Nöd eller ångest, förföljelse eller svält, nakenhet, fara eller svärd? Det står ju skrivet: ”För din skull dödas vi dagen lång, vi räknas som slakt får”. Men i allt detta vinner vi en överväldigande seger genom honom som har älskat oss. För jag är viss om att varken död eller liv, varken änglar eller furstar, varken något som nu är eller något som ska komma, varken makter, höjd eller djup eller något annat skapat ska kunna skilja oss från Guds kärlek i Kristus Jesus, vår Herre.
Rom 8:35-39