LYSSNA OCH LÄS

SENASTE PREDIKAN

20190505 Sanna Strömjö - Släpp fram din Gudslängtan

TÄNK OM?

En av de svårare sakerna i livet har för mig varit att kunna släppa det förgångna. Alla kan vi minnas tider, platser och människor i våra liv som varit formativa. Jag har umgåtts många timmar med tankar som ”tänk om…” Tänk om jag gjort ett annat val där, tackat ja istället för nej till den där lägenheten och jobbet, sagt det jag ville till den där personen istället för att hålla det inom mig…

Ett minne som etsat sig fast extra hårt, är när jag var utomlands för snart 20 år sedan och fick många härliga vänner. När så budet nådde mig här i Sverige, ett par år senare, att en av dessa vänner hastigt gått bort i en olycka. Genast fylldes mitt huvud av minnen från min tid med dessa vänner.

Tänk om?

Hur hade allas våra liv sett ut om just den här unge mannen fått leva och sprida sin glädje och otroliga värme till alla han mött?

Så kan åren gå, och så kan vi bli fast i det som varit, i hur det borde ha blivit. Vi håller krampaktigt fast vid historien, ältar det om och om igen, som om vi med blotta viljan kunde frammana en annan verklighet, som blev som vi hade trott och hoppas. Och även om vi tror att vi gått vidare, så lever vår gamla verklighet, vår ”tänk om”-verklighet, sida vid sida med vårt dagliga liv. Ibland tar det många år att inse vilket grepp vårt förflutna har om oss.

”Se, jag gör allting nytt.” (Upp 21:5) - Rätt in i denna ändlösa loop av vad som kunde ha varit möter Gud oss med ett löfte om att vi får lägga av oss det som tynger, det som håller oss tillbaka. I Jesu död och uppståndelse uppstår även vi till ett nytt liv, och i det ryms också nåden att få lägga bort det förgångna som bitit sig fast. Visst är vår historia alltid en del av oss, men den behöver inte dominera oss. Med blicken fäst på Jesus kan vi tacksamt stämma in i Joh 8:36:

”Den Sonen gör fri, är verkligen fri.”

 

Hälsningar Andreas Ålöv
Musikansvarig